Verbetering van de magnesiumstatus gaat gepaard met een toename in het plasmaniveau van middellange-ketenvetzuren, zonder dat dit te verklaren is door inname van deze 'ketogene klasse' van vetzuren. Wellicht is de toename in microbiële diversiteit van de microbiota hiervoor verantwoordelijk en zijn de onderzoekers op het spoor gekomen van een prebiotisch effect van magnesium.
Een bekende voedingsbron van middellange vetzuren is koksolie. Ze zijn een snelle energiebron: ze worden onmiddellijk door de darmcellen opgenomen en naar de lever vervoerd, ze overbruggen moeiteloos de hersen-bloedbarrière en de mitochondriën kunnen ze snel verbranden. Er is een brede onderzoekersinteresse voor deze klasse van vetzuren in het kader van metabole ziekten, alzheimer en kanker. Een van de vetzuren die in het plasma toenamen, had een keten met een zeven - een oneven aantal - koolstoffen en komt nauwelijks in de voeding voor. Er worden bijzondere eigenschappen aan toegeschreven.
Sommige darmbacteriën produceren middellange vetzuren, maar geen enkele studie heeft de bijdrage van de microbiota onderzocht aan de levering van middellange vetzuren aan het lichaam. Onderzoekers gebruikten voor dit onderzoek de gegevensrijke 'Personalized Prevention of Colorectal Cancer'-studie, waarin gestreefd werd de calcium-magnesiumverhouding te optimaliseren via een gepersonaliseerd magnesiumsupplement.
Een andere bevinding was de daling van sucrose, glucose en fructose in plasma, ook niet te verklaren door verandering in inname. Een oorzakelijk verband met magnesium is aannemelijk, schrijven de onderzoekers, want sucrose wordt door bepaalde bacteriën aangewend voor de productie van korte- en middellange-ketenvetzuren.
Fan L, Zhu X, Sun S et al. Ca:Mg ratio, medium-chain fatty acids, and the gut microbiome. Clin Nutr. 2022; 41(11):2490-2499 doi:10.1016/j.clnu.2022.08.031