Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe.  Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Voeding
De mogelijkheden om lactose beter te verdragen

De meeste mensen van niet-Europese afkomst kunnen geen melksuiker of lactose verteren, terwijl melk sterk aanbevolen wordt in westerse voedingsrichtlijnen. Lactose kan dus bij vele mensen voor hinder zorgen en soms is die ernstig. Hoewel het perfect mogelijk is om zonder melk te leven, gaan we in dit stuk vooral op zoek naar adviezen om lactose beter te tolereren. Dit is het achtste deel van een reeks artikelen over voedselintoleranties.

Voeding

Histamine-intolerantie is geen allergie maar past wel in het rijtje van voedselallergieën. De symptomen zijn allergie-achtig en de aanstichter is een allergie-signaal dat in de voeding kan voorkomen. Dat lijkt allemaal rechtlijnig, maar dat is zeker niet het geval. In de praktijk komt de diagnose via vele kronkelwegen tot stand. Dit is het zevende deel in een reeks artikelen over voedselintoleranties.

Voeding
Geen vaststaand gegeven maar een spectrum

Onvruchtbaarheid - gedefinieerd als het uitblijven van een zwangerschap na twaalf maanden onbeschermde en regelmatige geslachtsgemeenschap - treft veel koppels in de vruchtbare leeftijd. Wereldwijd heeft ongeveer 15% van de koppels moeite om zwanger te raken en gaat het om ongeveer 80 miljoen vrouwen. De oorzaak voor onvruchtbaarheid ligt in ongeveer 35% van de gevallen bij de vrouw, in 20% bij de vrouw én de man, in 30% bij de man en de resterende 15% is onverklaard. Deze cijfers tonen aan dat een succesvolle zwangerschap een zaak is van de vrouw én de man. Het is belangrijk op te merken dat (on)vruchtbaarheid vaak geen vaststaand gegeven is, maar eerder een spectrum van subfertiliteit waarop invloed kan worden uitgeoefend. In dit artikel gaan we dieper in op de vruchtbaarheid van de vrouw.