Canadese onderzoekers hebben een erwt veredeld die van nature minder fytinezuur bevat. Bij vrouwelijke atleten verhoogt de consumptie van die erwt de ijzerstatus niet wanneer de vergelijking gedaan werd met gewone, fytaatrijke erwtjes. Ook op C-reactief proteïne en hemoglobine was er geen verschil te zien.
Een grote verrassing zijn deze resultaten niet. Brood verrijkt met ijzer of 250 gram vlees verhogen de ijzerstatus ook niet, noch doen voedingsadviezen om de ijzerabsorptie te verbeteren, dat. Wel werd in deze studie een niet-significante toename in ferritine in de twee erwtgroepen genoteerd, maar niet in de controlegroep die maltodextrine nam.
Erwten zijn een rijke bron van ijzer maar ook van fytinezuur, dat de opname van ijzer en zink verhindert. Het is weinig vanzelfsprekend om de ferritine-waarde significant te verbeteren met een fytaatarme erwt wanneer enkel fytinezuur als factor uigeschakeld wordt. Alle deelnemers kregen 125 mg vitamine C bij het poeder, dat de ijzeropname ondersteunt.
De erwten werden voorzien als een poeder (placebo was ook een poeder), dat voor 6,2 mg extra ijzer voorzag. Deelnemers aan deze studie hadden geen ijzertekort op basis van ferritine, maar wel een lage ijzerinname (schatting op basis van voedselinname). Het waren jonge vrouwen, die een grotere ijzerbehoefte hebben door menstrueel bloedverlies en hun sportactiviteit.
Shaw KA, Chilibeck PD, Lindsay DL et al. Low phytic acid pea supplementation as an approach to combating iron deficiency in female runners: A randomized control trial. Nutr Health. 2023:2601060231181605 doi:10.1177/02601060231181605