In een recente meta-studie is voor het eerst aangetoond dat het microbioom van fruit en groenten gunstig is voor de diversiteit van de darmmicrobiota bij mensen. De hoeveelheid bacteriën van groenten en fruit in de darm is afhankelijk van de frequentie en verscheidenheid van de gegeten planten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van het Instituut voor milieu-biotechnologie aan de TU Graz en is gepubliceerd in het tijdschrift Gut Microbes. Om te kunnen bepalen of de consumptie van fruit en groenten en hun bacteriën daadwerkelijk leidt tot veranderingen in het darmmicrobioom, heeft het team eerst een catalogus van microbioomgegevens van fruit en groenten gemaakt. Ze vergeleken deze gegevens met openbaar beschikbare data uit twee studies over de darmmicrobiota, een bij baby’s en een bij volwassenen. Beide projecten verzamelden ook gegevens over de voedselinname van de proefpersonen. In totaal hadden de onderzoekers metagenoomgegevens van ongeveer 2500 poepmonsters tot hun beschikking.
Met behulp van deze uitgebreide dataset konden ze de aanwezigheid van fruit- en groentemicrobiota in de darm aantonen. Dit bewijs is een cruciale bouwsteen ter ondersteuining van het One Health-concept van de WHO. Dit concept koppelt menselijke, dierlijke en milieugerelateerde gezondheid aan elkaar.
De onderzoekers concludeerden dat het eten van fruit en groenten, vooral in de kindertijd, een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Het microbioom ontwikkelt zich tenslotte in die periode. Maar ook daarna is een goede diversiteit van darmbacteriën gunstig voor de gezondheid. Het onderzoek laat zien dat diversiteit in het darmmicrobioom de veerkracht van het hele organisme beïnvloedt.
De onderzoekers werken nu al aan een vervolg. Ze bestuderen hoe het eten van dezelfde voedingsmiddelen bij mensen in drie verschillende continenten de darmmicrobiota beïnvloedt. Tal van aspecten beïnvloeden namelijk de plantmicrobiota, zoals de kwaliteit van de bodem, meststoffen en pesticiden. Deze bevindingen kunnen in de toekomst leiden tot gepersonaliseerde voeding op basis van het unieke microbioom van fruit en groenten.
Wicaksono, W A, Cernava, T, Wassermann, et al. The edible plant microbiome: evidence for the occurrence of fruit and vegetable bacteria in the human gut. Gut Microbes, 2023, vol. 15, no 2, p. 2258565.