Broccolikiemen verergeren in eerste instantie de opflakkering van inflammatie na het drinken van een 'caloriebom'. De effecten waren weliswaar niet statistisch significant, maar de trends waren duidelijk: verschillende markers voor endotheeldisfunctie en ontsteking namen toe. Mogelijk gaat het om een hormetische respons, schrijven de onderzoekers van de Maastricht.
Gezonde, jonge deelnemers aten een portie van 16 gram broccolikiemen, rijk aan sulforafaan, of eenzelfde hoeveelheid erwtenkiemen (controle). Anderhalf uur later dronken ze een calorierijk drankje met onder meer 75 gram dextrose en 60 gram palmoleïne. Binnen de vijf minuten moest dat drankje binnen zijn en normaal zorgt dat voor een opflakkering van endotheeldisfunctie. Niet in deze groep, vermoedelijk omdat beide groepen deelnemers vooraf een erg voedzame portie kiemen had gegeten.
Het iets hogere ontstekingsprofiel in de broccoligroep was daarom moeilijk te duiden. Sulforafaan zou antioxidantverhogende en ontstekingsremmende mechanismen in cellen aanschakelen via het Nrf2-systeem door eerst een kleine inflammatoire prikkel op te wekken. Sulforafaan en aanverwante stoffen zijn dus indirecte antioxidanten, terwijl vitamine E en vitamine C een inflammatoire opstoot onmiddellijk kunnen afblokken.
van Steenwijk HP, Vinken A, van Osch FHM et al. Sulforaphane as a potential modifier of calorie-induced inflammation: a double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Front Nutr. 2023; 10:1245355 doi:10.3389/fnut.2023.1245355