Paleo vs. sterftekans
Paleovoeding geassocieerd met minder sterfte

Uit de Malmö Diet and Cancer-cohort leidden Zweedse onderzoekers af dat hoe meer iemands voeding op 'paleo' lijkt, hoe lager het risico op sterfte 'alle oorzaken' is. Ook voor sterfte door kanker, hartziekte, longziekte en neurologische aandoening waren er opvallende associaties in het voordeel van paleo. De cohort omvatte medische en nutritionele informatie van 24.000 deelnemers.

Trefwoorden

De Malmö-cohort werd opgestart in de jaren negentig. Deelnemers vulden toen gedetailleerde voedingsenquêtes in, op basis van welke de paleolitische-voedingsfractie berekend kon worden. Die fractie omvat alle voedingsmiddelen die geen granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde vetten of suiker bevaten. Met water, thee of koffie werd geen rekening gehouden. Tegenwoordig wordt de term 'evolutionaire-concordantie-voedingspatroonscore' gebruikt.

De gemiddelde paleofractie bedroeg 40%. In de 20%-groep met de laagste score was die fractie 27%, in de kwintielgroep met de hoogste fractie was die 56%, dat nog altijd een stuk minder is dan hetgeen voor paleovoeding in interventiestudies (89%) behaald wordt.

Volgens een recente netwerk-meta-analyse scoort paleolitische voeding het best wanneer met alle uitkomsten rekening gehouden wordt, dus beter dan het DASH-dieet en mediterrane voeding.

De voedingsenquêtes werden reeds lang geleden afgenomen en werden tussentijds niet meer herhaald. In Zweden zijn ze minder gaan roken en doen ze meer aan beweging tijdens hun vrije tijd. Dat maakt de foutenmarge erg groot.

Voor wat associaties met beroerte en diabetes betrof vonden de onderzoekers geen significante verbanden.

Referenties

Rydhög B, Carrera-Bastos P, Granfeldt Y et al. Inverse association between Paleolithic Diet Fraction and mortality and incidence of cardiometabolic disease in the prospective Malmö Diet and Cancer Study. Eur J Nutr. 2024 Mar;63(2):501-512. doi: 10.1007/s00394-023-03279-6