Nieuwsbriefnummer
589
Publicatiedatum

Darmbacteriën versnellen veroudering bloedvaten

Rubriek
Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Zürich laten zien dat darmbacteriën en hun metabolieten direct bijdragen aan de veroudering van bloedvaten. Met name fenylazijnzuur, een afbraakproduct van het aminozuur fenylalanine, speelt een sleutelrol in dit proces.

Referenties

Saeedi Saravi SS, Pugin B, Constancias F, et.al. Gut microbiota-dependent increase in phenylacetic acid induces endothelial cell senescence during aging. Nat Aging. 12 mei 2025;1-21.

Zwarte soja verlaagt AGE's

Rubriek
Onderzoek

Bij mannen en vrouwen met obesitas en prediabetes die zwarte sojabonen in plaats van dierlijk eiwit eten, daalt het serumniveau van advanced glycation endproducts (AGE's). Dat resultaat komt van een Taiwanese studie met zestien deelnemers. De sojabonen verhoogden ook het aantal butyraat-producerende bacteriën in de microbiota.

Referenties

Chang YH, Lee PN, Chen CH et al. Substituting animal protein with black soymilk reduces advanced glycation end product level and improves gut microbiota composition in obese prediabetic individuals: a randomized crossover intervention trial. Food Funct. 2025; 16(1):195-206 doi:10.1039/d4fo04717f

Verbetert creatine cognitie bij de ziekte van Alzheimer?

Rubriek
Onderzoek

Acht weken creatinemonohydraat-suppletie lijkt de cognitieve functies van mensen met de ziekte van Alzheimer te verbeteren, zo blijkt uit een recente pilotstudie. Creatine, vooral bekend als sportsupplement, zou mogelijk ook een rol spelen in de stofwisseling van de hersenen.

Referenties

Smith AN, Choi IY, Lee P, et.al. Creatine monohydrate pilot in Alzheimer’s: Feasibility, brain creatine, and cognition. Alzheimers Dement Transl Res Clin Interv. 2025;11(2):e70101.