Uit een recente studie blijkt dat sociale en demografische factoren, zoals opleidingsniveau en etniciteit, een grotere invloed hebben op de vaginale microbiota dan klinische factoren zoals antibioticagebruik of BMI.
Referenties
McKee K, Bassis CM, Golob J, et al. Host factors are associated with vaginal microbiome structure in pregnancy in the ECHO Cohort Consortium. Sci Rep. 2024;14(1):11798.
Binnen afzienbare tijd kunnen we iemands voeding aflezen uit het metaboloom, de verzameling van alle metabolieten in het bloed en de urine. Een Amerikaanse onderzoeksgroep maakte een voorzet bij 153 vrouwen in de postmenopauze. Met 171 metabolieten kon de consumptie van 23 voedingswaren getraceerd worden.
Referenties
Playdon MC, Tinker LF, Prentice RL et al. Measuring diet by metabolomics: a 14-d controlled feeding study of weighed food intake. Am J Clin Nutr. 2024; 119(2):511-526 doi:10.1016/j.ajcnut.2023.10.016
Vrouwen met de BRCA1-genmutatie hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van borst- of eierstokkanker. Ongeveer 70% van de draagsters ontwikkelt borstkanker in haar leven. Onderzoek uitgevoerd door Poolse en Australische onderzoekers laat zien dat de jodiumstatus mogelijk voorspellend is voor het kankerrisico bij deze groep vrouwen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.
Referenties
Kiljańczyk A, Matuszczak M, Marciniak W, Derkacz R, et al. Blood Iodine as a Potential Marker of the Risk of Cancer in BRCA1 Carriers. Nutrients 2024;16(11):1788.
Vasten leidt tot een stressreactie van het lichaam en vergaande veranderingen in de stofwisseling. Een van deze veranderingen blijkt zich te bevinden in de kynureninestofwisseling en heeft een gunstige invloed op de productie van neuroactieve metabolieten en de afweerfunctie. Dit is de conclusie van een onderzoek dat werd gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition.
Referenties
Louvrou V, Solianik R, Brazaitis M & Erhardt S. Exploring the effect of prolonged fasting on kynurenine pathway metabolites and stress markers in healthy male individuals. European Journal of Clinical Nutrition 2024:1-7.