Omega-3-vetzuren voor verbetering insulinegevoeligheid?
Omega-3-vetzuren voor verbetering insulinegevoeligheid?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat omega-3-vetzuren een positief effect kunnen hebben op de darmgezondheid en het vetmetabolisme bij mensen met diabetes mellitus type 2 (T2DM). Deze effecten kunnen bijdragen aan een verbeterde insulinegevoeligheid.

In deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie ontvingen 55 patiënten met T2DM (18-70 jaar) gedurende drie maanden dagelijks 3 gram visoliecapsules met 37% EPA en 17% DHA of een placebo met maïsolie. De onderzoekers verzamelden aan het begin en einde van de studie bloed- en fecesmonsters. Zo konden ze het effect van omega-3-suppletie op serumlipiden, glycemische parameters, diversiteit van het darmmicrobioom en lipidenmetabolisme analyseren.

Omega-3-suppletie leidde bij patiënten tot significante dalingen in nuchtere bloedglucose, geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c), HOMA-IR (insulineresistentie-index), totaal cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol. Ook vonden er gunstige veranderingen plaats in het darmmicrobioom: soorten zoals Desulfobacterota en Klebsiella namen af, terwijl gunstige bacteriën zoals Limosilactobacillus, Lactobacillus(p = 0.011) en Haemophilus significant toenamen.

Ondanks de veelbelovende bevindingen waren er geen significante verschillen in de nuchtere plasma glucosewaarden tussen de omega-3- en placebogroepen. De auteurs raden vervolgonderzoek aan met grotere steekproeven om de resultaten te bevestigen en te ontrafelen hoe het optimale suppletieregime eruitziet. 

Kort
Trefwoorden

verschenen in

Referenties

Xia J, Yin S, Yu J, et al. Improvement in Glycolipid Metabolism Parameters After Supplementing Fish Oil-Derived Omega-3 Fatty Acids Is Associated with Gut Microbiota and Lipid Metabolites in Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2024;16(21):3755.