Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat omega-3-vetzuren een positief effect kunnen hebben op de darmgezondheid en het vetmetabolisme bij mensen met diabetes mellitus type 2 (T2DM). Deze effecten kunnen bijdragen aan een verbeterde insulinegevoeligheid.
In deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie ontvingen 55 patiënten met T2DM (18-70 jaar) gedurende drie maanden dagelijks 3 gram visoliecapsules met 37% EPA en 17% DHA of een placebo met maïsolie. De onderzoekers verzamelden aan het begin en einde van de studie bloed- en fecesmonsters. Zo konden ze het effect van omega-3-suppletie op serumlipiden, glycemische parameters, diversiteit van het darmmicrobioom en lipidenmetabolisme analyseren.
Omega-3-suppletie leidde bij patiënten tot significante dalingen in nuchtere bloedglucose, geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c), HOMA-IR (insulineresistentie-index), totaal cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol. Ook vonden er gunstige veranderingen plaats in het darmmicrobioom: soorten zoals Desulfobacterota en Klebsiella namen af, terwijl gunstige bacteriën zoals Limosilactobacillus, Lactobacillus(p = 0.011) en Haemophilus significant toenamen.
Ondanks de veelbelovende bevindingen waren er geen significante verschillen in de nuchtere plasma glucosewaarden tussen de omega-3- en placebogroepen. De auteurs raden vervolgonderzoek aan met grotere steekproeven om de resultaten te bevestigen en te ontrafelen hoe het optimale suppletieregime eruitziet.
Xia J, Yin S, Yu J, et al. Improvement in Glycolipid Metabolism Parameters After Supplementing Fish Oil-Derived Omega-3 Fatty Acids Is Associated with Gut Microbiota and Lipid Metabolites in Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2024;16(21):3755.