Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe.  Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Dossier
Urinewegen

Zesde en laatste editie van het jubileumjaar; 25 jaar Voedingsgeneeskunde!

Nummer
6
Jaar
2024
Jaargang
25

Dossier

Urineweginfecties en prostatitis zijn veelvoorkomende, maar vaak onderbelichte gezondheidsproblemen die mannen kunnen treffen. Hoewel urineweginfecties vaak worden geassocieerd met vrouwen, kunnen mannen door hun anatomie en bijkomende aandoeningen, zoals prostatitis, ernstigere symptomen en complicaties ervaren. Deze aandoeningen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit en het welzijn van mannen. Een beter begrip van deze aandoeningen is essentieel voor het bevorderen van de gezondheid van mannen en het verminderen van potentiële risico's en complicaties.

De interactie tussen urinewegen, darm- en vaginale microbiota

Urineweginfecties zijn een van de meest voorkomende bacteriële infecties bij vrouwen, met een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven. De interactie tussen darm- en vaginale microbiota speelt een cruciale rol in het risico op en het verloop van urineweginfecties, wat mogelijkheden biedt voor preventie en behandeling vanuit een microbiota-perspectief.

Fytotherapeutica met een werking op de nieren maken van oudsher een belangrijk onderdeel uit van de behandeling van tal van aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, artritis en het elimineren van toxines. Planten kunnen echter ook de nieren en urinewegen zelf ondersteunen in hun functie en gezondheid, zoals bij blaasontsteking, (aspecifieke) plasproblemen, LUTS en nierstenen. Het meest effectief zijn zij echter bij deze toepassingen als ze als onderdeel van een bredere behandeling worden ingezet.

Artikelen

Voeding
Osteoporose als inflammatoire botaandoening

Al geruime tijd is bekend dat geactiveerde T-cellen en pro-inflammatoire cytokinen betrokken zijn bij het ontstaan van osteoporose. Sinds 2018 is de term 'immunoporose', bedacht om te benadrukken dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van osteoporose. Suppletie met vitamine K2 vermindert botfracturen bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose. Een in-vitro-studie laat zien dat vitamine K2 een gunstig effect kan hebben op immunoporose.

Voeding
Veelbelovende suikervervanger?

De zoektocht naar gezonde suikervervangers krijgt steeds meer aandacht. Een relatief nieuwe speler in dit veld is allulose. Deze zeldzame suiker wint snel aan populariteit, vooral door zijn natuurlijke oorsprong, lage caloriegehalte en minimale impact op de bloedsuikerspiegel. Klinkt veelbelovend, maar hoe zit het echt?

Uit het nieuws
Dilemma’s rond bevolkingsonderzoeken naar kanker

Het is misschien een wat merkwaardige vraag in de hoofdtitel, gewend als we zijn om voorzorgsmaatregelen te bepleiten ter voorkoming van ziekte. We noemen dat preventie, maar in dat woord ligt al het eerste probleem. We kennen immers ook het bevolkingsonderzoek ofwel screening, tot op heden alleen gericht op vroege detectie van kanker. Anders dan primaire preventie via leefstijlmaatregelen is deze zogeheten secundaire preventie omstreden en is dat, ondanks decennialang onderzoek, gebleven.

Voeding

Histamine-intolerantie is geen allergie maar past wel in het rijtje van voedselallergieën. De symptomen zijn allergie-achtig en de aanstichter is een allergie-signaal dat in de voeding kan voorkomen. Dat lijkt allemaal rechtlijnig, maar dat is zeker niet het geval. In de praktijk komt de diagnose via vele kronkelwegen tot stand. Dit is het zevende deel in een reeks artikelen over voedselintoleranties.

Voeding
Geen vaststaand gegeven maar een spectrum

Onvruchtbaarheid - gedefinieerd als het uitblijven van een zwangerschap na twaalf maanden onbeschermde en regelmatige geslachtsgemeenschap - treft veel koppels in de vruchtbare leeftijd. Wereldwijd heeft ongeveer 15% van de koppels moeite om zwanger te raken en gaat het om ongeveer 80 miljoen vrouwen. De oorzaak voor onvruchtbaarheid ligt in ongeveer 35% van de gevallen bij de vrouw, in 20% bij de vrouw én de man, in 30% bij de man en de resterende 15% is onverklaard. Deze cijfers tonen aan dat een succesvolle zwangerschap een zaak is van de vrouw én de man. Het is belangrijk op te merken dat (on)vruchtbaarheid vaak geen vaststaand gegeven is, maar eerder een spectrum van subfertiliteit waarop invloed kan worden uitgeoefend. In dit artikel gaan we dieper in op de vruchtbaarheid van de vrouw.

Voeding
Deel 1

In deze bijdrage wordt ingegaan op een aantal mechanismen, die aan de basis staan van onze gezondheid door het eten van groente en fruit. Er is nauwelijks twijfel over dat een voeding met veel groente en fruit gunstig uitpakt op onder andere het gewicht, bloedvetten en glucose, bloeddruk, cardiovasculaire gezondheid en het risico op kanker.3a-3e Groente en fruit gaan door als gezond maar waarom? Meestal is het antwoord: vanwege de micronutriënten en niet te vergeten de vezels. Dat is correct, maar vormt niet het hele verhaal. Na een inleiding en een discussie over de plant-dierverhouding in onze voeding worden achtereenvolgens besproken de nutriëntendichtheid, fytochemicaliën, de nitraat-nitriet-stikstofmonoxide-syntheseroute en het zuur-base-evenwicht. De gezondheidsaspecten van vlees/vis, vetzuren en andere eveneens belangrijke onderwerpen worden hier grotendeels buiten beschouwing gelaten.