De kans voor patiënten met taaislijmziekte om diabetes te ontwikkelen, hangt samen met hun niveau vitamine D. Dat laat een retrospectieve cohortstudie zien. Veel patiënten met deze ziekte worden getroffen door wat cystic fibrosis related diabetes (CFRD) wordt genoemd. Handhaving van een afdoende serumniveau vitamine D lijkt dit risico echter te beperken.
CFRD wordt vooral veroorzaakt door het disfunctioneren van de pancreas, waarvan de afvoerbuizen verstopt raken door taai slijm. De pancreas kan beschadigd raken en is niet in staat om voldoende insuline aan te maken, met als gevolg een stijging van de suikerspiegel. Om de relatie tussen dit ontstaan van diabetes en het niveau vitamine D te onderzoeken, werden gegevens verzameld van 253 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 27,1 jaar. Zij werden gedurende tien jaar gevolgd.
Een meerderheid van 52,6% kreeg CFRD en 25,3% had een deficiëntie aan vitamine D, gedefinieerd als een serumniveau van < 50 nmol/l. Van degenen met deficiëntie ontwikkelde 64,1% CFRD. Niet alleen het percentage naar vitamine D-status verschilde, ook trad diabetes vroeger op wanneer patiënten deficiënt waren. Ter voorkoming van CFRD is een serumniveau van > 50 nmol/l aangewezen, aldus de auteurs. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of suppletie daadwerkelijk risicoverminderend is.
Peng Y, Wu M, Alvarez JA, et al. Vitamin D Status and Risk of Cystic Fibrosis-Related Diabetes: A RetrospectiveSingleCenter Cohort Study. Nutrients. 2021 Nov 12;13(11):4048.