Uit een onderzoek onder bijna 9.000 kinderen, onlangs gepubliceerd in Pediatrics, blijkt dat vegetarische kinderen een vergelijkbare groei en voedingsstatus laten zien in vergelijking met kinderen die vlees eten. De studie toonde wel aan dat vegetarische kinderen een hogere kans hebben op ondergewicht.
De onderzoekers evalueerden de groei- en voedingsstatus van 8.907 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot acht jaar. De kinderen waren allemaal deelnemers aan het TARGet Kids!-cohortonderzoek en de gegevens werden verzameld tussen 2008 en 2019.
Onderzoekers stelden vast dat kinderen met een vegetarische voeding vergelijkbare gemiddelde body mass index (BMI), lengte en ijzer-, vitamine D- en cholesterolwaarden hadden als degenen die vlees consumeerden. De kinderen met een vegetarisch voeding hadden bijna twee keer zoveel kans op ondergewicht. Er was geen bewijs van een verband met overgewicht of obesitas.
Ondergewicht is een indicator voor ondervoeding en kan betekenen dat de kwaliteit van de voeding van het kind niet voldoende is om normale groei te ondersteunen. Internationale richtlijnen over vegetarische voeding in de baby- en kindertijd zijn verschillend in hun aanbevelingen, omdat eerdere studies over de relatie tussen vegetarische voeding, groei en voedingsstatus tegenstrijdige resultaten hadden. Er zijn echter maar weinig studies die de invloed van vegetarische diëten op de groei en de voedingsstatus van kinderen hebben geëvalueerd.
Een beperking van dit onderzoek is dat de onderzoekers de kwaliteit van de vegetarische voedingen niet hebben beoordeeld. De onderzoekers merken op dat vegetarische eetpatronen er in vele vormen zijn en dat de kwaliteit van het individuele dieet heel belangrijk kan zijn voor de groei en de voedingsresultaten
Elliott LJ, Keown-Stoneman CD, Birken CS et al. Vegetarian Diet, Growth, and Nutrition in Early Childhood: A Longitudinal Cohort Study. Pediatrics, 2022.