Een extract van Citrus poonensis is rijk aan nobelitine verbetert de verstandelijke vermogens bij gezonde Japanse ouderen wanneer het extract samen met perillaolie genomen wordt. De verbetering ging gepaard met een toename in brain-derived neurotropic factor, de antioxidantcapaciteit en de DHA-concentratie van rode bloedcellen.
Die resultaten komen van een Japanse studie met 44 deelnemers die een jaar lang elke dag 1,5 ml perilloaolie namen, goed voor 0,88 gram alfalinoleenzuur. De helft daarvan nam daarbij ook 1,1 gram ponkanpoeder dat goed was voor 2,9 mg nobilitine, een citrusflavonoïde.
De score van een cognitietest (MMSE) was significant toegenomen na een jaar enkel in de nobelitine-groep, maar de scores van twee andere tests niet (HDS-R en MoCA-J). Analyse van rubrieken van de drie tests gaf aan dat de scores voor 'aandacht', 'berekening', 'taal', 'seriële aftrekkingen', 'concentratie' en 'werkgeheugen' significant toegenomen waren. Sommige scores waren ook significant hoger in de nobelitine-groep dan in de controlegroep.
Perilla frutescens is een muntachtig kruid waarvan de blaadjes als keukenkruid gebruikt worden (Japans: shiso). Van de olie van perillazaad werd in eerdere studies al een cognitie-versterkende werking aangetoond, maar in die studies werd een dosis van 7 ml per dag getest. Het omega-3-vetzuur alfalinoleenzuur zou hiervoor verantwoordelijk zijn, dat omgezet kan worden naar DHA, al gebeurt die omzetting erg langzaam.
Volgens de onderzoekers verhogen flavonoïden die omzetting, vandaar dat het DHA-gehalte van rode bloedcellen significant gestegen was enkel in de nobelitine-groep. Het viel de onderzoekers ook op dat antioxidantcapaciteit geassocieerd was met die stijging in DHA. Nobelitine is een citrusflavonoïde gewonnen uit de schil van ponkan, een mandarijnachtige vrucht.
Deze studie werd gesponsord door de producent van supplementen met perillaolie en nobiletine-rijke extract.
Hashimoto M, Matsuzaki K, Maruyama K et al. Perilla seed oil in combination with nobiletin-rich ponkan powder enhances cognitive function in healthy elderly Japanese individuals: a possible supplement for brain health in the elderly. Food Funct. 2022; 13(5):2768-2781 doi:10.1039/d1fo03508h