Koffie zonder waslaag
'Ontwaste' koffie beter voor de maag?

Volgens een Italiaans onderzoek is de maag van GERD-patiënten beter bestand tegen koffiebonen ontdaan van hun waslaag. Aan het onderzoek namen veertig patiënten deel die gewone koffie of ontwaste koffie dronken, maximum vier kopjes per dag. Gedurende vier weken noteerden ze nauwgezet de symptomen van reflux in een dagboek.

Trefwoorden

Volgens die dagboeken was het drinken van ontwaste koffie geassocieerd met meer symptoomvrije dagen en minder dagen waarop de dagboekschrijver een zuurremmer nam. Ook symptomen van prikkelbare darm verminderden en de gezondheid van het spijsverteringsstelsel ging erop vooruit.

GERD staat voor gastro-oesofagale refluxziekte, waarbij het maagzuur begint op te rispen in de slokdarm. Onvermijdelijk gaan patiënten bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Welke voedingsmiddelen vaak reflux veroorzaken, is nog te weinig onderzocht, maar koffie wordt in elk geval vaak geciteerd. Onmiddellijk denken we dan aan cafeïne, maar onderzoek heeft de rol ervan weerlegd: cafeïnevrije bonen verslechteren de symptomen, water met cafeïne niet.

In dit onderzoek werd een koffie gebruikt waarvan de wasfractie verwijderd werd. Wasachtige moleculen zijn moeilijk oplosbaar en kunnen dus de slijmvliezen doen irriteren.

Een koffieproducent leverde de koffie voor deze studie. De auteurs melden geen belangenconflict hoewel een van de auteurs als medewerkster van dat bedrijf opgegeven staat. (Is not done in de wetenschappelijke literatuur.)

Referenties

Polese B, Izzo L, Mancino N et al. Effect of Dewaxed Coffee on Gastroesophageal Symptoms in Patients with GERD: A Randomized Pilot Study. Nutrients. 2022; 14(12) doi:10.3390/nu14122510