Veranderingen in de ijzerstatus of het darmmicrobioom zijn sterk geassocieerd met het ontstaan van leververvetting door metabole disfunctie. Amerikaanse onderzoekers hebben een puzzelstukje van het werkingsmechanisme gevonden. IJzertekort leidt via het microbioom tot problemen in het vetstofwisseling en insulinegevoeligheid. Zo publiceerden zij in het vakblad Nutrients.
Studies met muizen tonen aan dat ijzertekort en mitochondriaal ijzertransport (via mitoferrine-2, een ijzertransporter in de darm) het levervetmetabolisme en leververvetting beïnvloeden. De darmmicrobiota blijkt cruciaal te zijn in de ijzerhuishouding en leverstofwisseling. Beperking van ijzer in de voeding beïnvloedde de samenstelling van de darmmicrobiota, ijzerabsorptie en ijzerniveaus in weefsels bij de dieren. Minder ijzer in de voeding leidde tot vetophoping in de lever door metabole disfunctie en metabool syndroom bij de muizen. Germ-free (GF) muizen, die geen microbiota hebben, waren beschermd tegen deze effecten.
Een laag ijzergehalte in de voeding leidde tevens tot een verhoogde concentratie triglyceriden in het bloed van de dieren. GF-muizen op een ijzerarm dieet vertonen minder ophoping van deze toxische vetten, wat suggereert dat bepaalde microben de leverstofwisseling negatief kunnen beïnvloeden.
Deze bevindingen benadrukken dat ijzertekort, een veelvoorkomend voedingsprobleem, leververvetting door metabole disfunctie kan veroorzaken en dat het aanpassen van de darmmicrobiota bescherming kan bieden. Vervolgonderzoek moet de klinische effectiviteit van therapie met bijvoorbeeld probiotica beter in kaart brengen.
Klag KA, Bell R, Jia X, Seguin A, et al. Low-Iron Diet-Induced Fatty Liver Development Is Microbiota Dependent and Exacerbated by Loss of the Mitochondrial Iron Importer Mitoferrin2. Nutrients 2024;16(12):1804.