Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.
Ons microbioom speelt een cruciale rol in de hormonale balans – van oestrogeenmetabolisme tot stressregulatie en insulinegevoeligheid. Hoe beïnvloeden darmbacteriën onze hormonen? Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag? En hoe kunnen voeding, probiotica en leefstijlinterventies helpen bij hormonale verstoringen zoals PCOS, endometriose en schildklierproblemen?
In deze workshop duiken we in de wetenschap achter de darm-hormoonconnectie en bespreken we de mogelijkheden in gepersonaliseerde microbioomtherapie voor een gezonde hormonale balans.
Leefstijlhuisarts
Karin Pijper, integraal leefstijlhuisarts is ruim 15 jaar arts. Na 5 jaar als huisarts gewerkt te hebben bekroop haar een onbevredigend gevoel, want wat kon ze nu echt doen om mensen beter te maken? Via Wim Hof (Iceman) en Yoga kwam ze uit bij de kPNI en leerde ze dat gezondheid in de darm huist, en dat door de darmgezondheid te verbeteren veel lichamelijke klachten kunnen verbeteren of zelfs verdwijnen. Samen met twee anderen heeft ze in 2018 het Microbiome Center opgericht om gepersonaliseerde microbioomtherapie mogelijk te maken.
Directeur voor wetenschap en techniek bij het Microbiome Center
Dennis Zeilstra is directeur voor wetenschap en techniek bij het Microbiome Center. Hij werkt daarnaast als zelfstandig adviseur voor interpretatie van wetenschappelijk onderzoek van humane gezondheid. Hij werkt onder andere vanuit inzichten uit de epistemologie, een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de vraag “wat kunnen we weten?”. Dennis heeft veel ervaring met begrip en analyse van kentheoretische achtergronden van wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en gezondheid. Ook houdt hij zich vanuit de kenleer bezig met onderzoek naar en de aanpak van gepersonaliseerde behandeling van patiënten.