Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Voor romanlezers verwijst deze titel naar het vermakelijke boek van Heere Heeresma, maar zelf heb ik er toch een wat andere associatie bij. Het was in de zomer van 2017 dat ik op een dag, met stralend weer, naar Zandvoort zou gaan. Nog even plassen voor vertrek en dan… zonder voortekenen: donkere urine, met de kleur van rode wijn. Om een lang verhaal kort te maken, en vele onderzoeken verder: het was een tumor in mijn rechternier, die niet meer te redden was. Eenmaal door de operatie heen, kunnen de gevolgen geniepig zijn. Resterende of nieuw ontstane kankercelletjes blijven opduiken, maar dan in een ander deel van het urinewegstelsel: de blaas. Goed behandelbaar, ten minste zolang het niet spierinvasief wordt en dan ook nog via operaties die vervelende naverschijnselen kunnen geven.
Al snel ben je geneigd de operatieve weg als het hele behandeltraject te beschouwen. Natuurlijk, je moet niet roken om de kans op recidieven te verkleinen, maar dat is zo ongeveer het enige dat de gemiddelde uroloog je meegeeft. Een andere gemeenplaats ligt in gezonde voeding, maar wat houdt dat precies in? Een kant-en-klaar protocol is niet direct beschikbaar, waardoor het voor de hand ligt de voor iedereen geldende aanbevelingen te volgen. Toch levert de medische literatuur wel een aantal te mijden of juist te gebruiken voedingsmiddelen en -stoffen op. Joost Meeusen vertelt er meer over in zijn artikel voor ons dossierthema: de urinewegen.
Hierop aansluitend: er is meer hoopvol nieuws omtrent de preventie van blaaskanker. Een recente meta-analyse1 op basis van 34 studies concludeert dat van groene thee een substantieel preventief effect uitgaat. Van de daarin voorkomende catechinen worden vooral aan epigallocatechinegallaat (EGCG) belangrijke gezondheidsvoordelen toegeschreven. De onderzoekers laten zien via welke mechanismen EGCG de progressie van blaaskanker kan afremmen. Daaronder vallen onder meer het verminderen van inflammatie en van de productie van reactieve zuurstofcomponenten, het reguleren van oxidatieve stress, het remmen van angiogenese, het afbreken van schadelijke celcomponenten en het aanzetten tot apoptose. Voorwaar een opwekkende conclusie!
Gelukkig zijn niet alle blaasproblemen ernstig of levensbedreigend, maar vele kunnen het bestaan bij tijden erg onaangenaam maken. In een artikel van Andrea van Vuuren wordt vooral stilgestaan bij recidiverende blaasontstekingen onder vrouwen. Zij hebben daar vaker dan mannen last van. Bij mannen staat daar tegenover dat er eerder complicaties optreden, zoals Jeroen de Haas laat zien in een bijdrage over urineweginfecties en prostatitis.
Om de urinewegen gezond te houden, kan fytotherapie behulpzaam zijn – men leze het artikel van Cindy de Waard. Voor patiënten blijft het moeilijk kiezen, maar sommige behandelaars komen daar een eind mee, zoals blijkt uit het mooie interview met uroloog Erik Arendsen. Hij boekt in zijn Andros Blaascentrum gunstige resultaten bij de behandeling van een veelheid aan blaasproblemen. Hij legt uit hoe belangrijk het is voor een gezonde blaas om de darmgezondheid te versterken. Voeding is daarbij cruciaal, want ‘we kijken naar wat er op een natuurlijke manier kan, en als het niet anders kan, dan maken we gebruik van de middelen die de farmacie ter beschikking stelt. Maar waar iemand dan ook last van heeft, het uitgangspunt zal altijd moeten zijn: wat kun je met voeding doen?’
Ofwel, zoals een wijs man ons lang geleden al leerde: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn.’
- Kareem Al-Hetty HR, Ahmed AT, Saleem HM, et al. Cellular and molecular mechanisms of action of epigallocatechin gallate on bladder cancer: A comprehensive systematic review. PharmaNutrition. 2024; 28:100392 https://doi.org/10.1016/j.phanu.2024.100392