Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe.  Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Column

Thee is de tweede meest gedronken vloeistof op aarde. Water staat, uiteraard, op nummer één, maar niet in alle landen. Turkije staat bovenaan de lijst van theedrinkende landen, met 3,16 kg thee per persoon per jaar. Een gemiddeld theezakje bevat 2 gram thee, dus dat betekent in Turkije gemiddeld 1.500 kopjes per jaar, ofwel 4,5 per dag. Tweede is, misschien verrassend, Ierland. En Nederland komt op de vijftiende plaats met 0,78 kg thee per jaar, dat is één kopje thee per dag. Onderaan de lijst bevinden zich de Zuid- en Midden-Amerikaanse landen, zoals Cuba met gemiddeld vijf kopjes thee per jaar per persoon.

Gezondheidsrisico’s van laag alcoholgebruik

Gezondheidsprofessionals zouden hun cliënten moeten wijzen op de potentiële risico’s van alcoholgebruik, zelfs bij lage hoeveelheden. Verder zouden ze hun moeten adviseren om, indien zij kiezen voor consumptie, dit bij voorkeur te beperken tot wijn bij maaltijden. Dit is gebaseerd op nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open.

Webartikel
Editorial

Voor romanlezers verwijst deze titel naar het vermakelijke boek van Heere Heeresma, maar zelf heb ik er toch een wat andere associatie bij. Het was in de zomer van 2017 dat ik op een dag, met stralend weer, naar Zandvoort zou gaan. Nog even plassen voor vertrek en dan… zonder voortekenen: donkere urine, met de kleur van rode wijn. Om een lang verhaal kort te maken, en vele onderzoeken verder: het was een tumor in mijn rechternier, die niet meer te redden was. Eenmaal door de operatie heen, kunnen de gevolgen geniepig zijn. Resterende of nieuw ontstane kankercelletjes blijven opduiken, maar dan in een ander deel van het urinewegstelsel: de blaas. Goed behandelbaar, ten minste zolang het niet spierinvasief wordt en dan ook nog via operaties die vervelende naverschijnselen kunnen geven.

Molybdeen en cadmium negatief en positief geassocieerd met pancreaskanker

Uit een reeks van twaalf sporenelementen lijkt cadmium pancreaskanker te veroorzaken maar molybdeen ertegen te beschermen. Dat leidden Amerikaanse onderzoekers af uit gegevens van een cohort van meer dan 150.000 mannen en vrouwen van wie het bloed geanalyseerd werd bij aanvang van de studie. Het optreden van kanker werd vervolgens gemiddeld gedurende 16 jaar opgevolgd.

Kort
Uit het nieuws
Dilemma’s rond bevolkingsonderzoeken naar kanker

Het is misschien een wat merkwaardige vraag in de hoofdtitel, gewend als we zijn om voorzorgsmaatregelen te bepleiten ter voorkoming van ziekte. We noemen dat preventie, maar in dat woord ligt al het eerste probleem. We kennen immers ook het bevolkingsonderzoek ofwel screening, tot op heden alleen gericht op vroege detectie van kanker. Anders dan primaire preventie via leefstijlmaatregelen is deze zogeheten secundaire preventie omstreden en is dat, ondanks decennialang onderzoek, gebleven.