Omega-3-vetzuren, zuivere olijfolie, vertakte-ketenaminozuren en bètaglucaan toegevoegd aan een eiwitsupplement verbeteren de voedingsstatus van kankerpatiënten. Dat blijkt uit een Spaanse gecontroleerde studie met 37 kankerpatiënten. De toevoegingen slaagden erin de calorie-inname met 800 kcal te verhogen, en de eiwitinname met 20 gram per dag.
Ondervoeding treft 15 tot 80% van alle kankerpatiënten, afhankelijk van het type kanker en het ziektestadium. In veel gevallen betreft het 'tumor-cachexie', waarbij de tumor zelf het metabolisme van het lichaam verstoort en de afbouw van eiwitten in de spieren versnelt. Kankertherapie en verminderde eetlust zijn twee andere oorzaken.
Voedingssuppletie is dan aangewezen, gericht op de eiwit- en calorie-inname in geconcentreerde vorm. Maar daarbij kan er ook aan andere nutriënten gedacht worden, zelfs aan vezels. De aminozuren met vertakte keten (in deze formule enkel leucine) stimuleren eiwitopbouw in de spieren, terwijl bètaglucanen de immuniteit verhogen en ontsteking verlagen. Extra omega-3-vetzuur (DHA en EPA) verbetert volgens klinische studies de eetlust en verhoogt op die manier de proteïne- en calorie-inname bij kankerpatiënten. Aan het supplement was ook extra vierge olijfolie toegevoegd.
De calorie-inname nam met 50% toe ten opzichte van de beginsituatie. Het meest opmerkelijke resultaat was dat het supplement de eiwit- en energieinname bij de deelnemers bracht naar een niveau hoger dan de minimum-aanbevelingen.
Alle patiënten hadden een goede ervaring met het supplement, vooral patiënten die het hardst te verduren hadden. Wanneer hun toestand verslechterde, namen ze meer van het product, wat niet het geval was met het controleproduct (enkel eiwit- en calorie-suppletie).
Milla SP, Luna PPG, Casariego AV et al. Adherence and impact of an oral nutritional supplement enriched in leucine, EVOO, EPA and DHA, and beta-glucans on the coverage of energy and protein requirements in patients with cancer and malnutrition: Alisenoc study. Nutrition. 2024; 120:112355 doi:10.1016/j.nut.2024.112355