Een kleinere hoeveelheid polyfenolrijke olijfolie lijkt gezonder uit te vallen dan een grotere hoeveelheid polyfenolarme olijfolie. Dat hebben Griekse onderzoekers willen aantonen in een klinische studie met gezonde deelnemers met te hoge bloedvetwaarden. In beide groepen namen de deelnemers dezelfde hoeveelheid olijfpolyfenolen in.
Olijfolie is het uithangbord van het mediterrane voedingspatroon. Ze bevat polyfenolen van welke de gezondheidseigenschappen volop bestudeerd worden. Klinische studies tonen een dosisafhankelijke daling van LDL-oxidatie en toename van HDL-cholesterol.
De belangrijkste conclusie van deze studie was dat beide olijfoliën HDL-cholesterol verhoogden en Lp(a) verlaagden. Lp(a) is een lipoproteïne dat sterk geassocieerd is met hart- en vaatziekte. Tussen de olijfolietypes waren er weinig verschillen. Toch opmerkelijk was dat de polyfenolrijke olie het totaal cholesterol sterker deed dalen.
Die olie bevatte 20 mg fenol per 20 g olie, de andere olie 8 mg fenol per 20 g. De ene groep at dagelijks meer olijfolie dan de andere om tot dezelfde inname van olijfoliepolyfenol te komen. De onderzoekers denken dat de polyfenolen uit de rijke olijfolie beter opneembaar zijn, omdat ze in de darmen efficiënter uit de vetdruppeltjes gehaald kunnen worden.
Aan de studie namen vijftig patiënten deel met een gemiddelde LDL-waarde van 142 mg/dl en een gemiddelde totaal-cholesterolwaarde van 225 mg/dl. Er was ook een controlegroep met twintig gezonde vrijwilligers, maar bij hen werden geen significante effecten vastgesteld.
Kourek C, Makaris E, Magiatis P et al. Effects of High-Phenolic Extra Virgin Olive Oil (EVOO) on the Lipid Profile of Patients with Hyperlipidemia: A Randomized Clinical Trial. Nutrients. 2025; 17(15) doi:10.3390/nu17152543