Nieuwsbriefnummer
462
Publicatiedatum

Soja-isoflavonen verlagen mogelijk borstkankerrisico bij jonge vrouwen

Rubriek
Onderzoek

Suppletie van soja-isoflavonen vermindert de hoeveelheid fibroglandulair borstweefsel bij vrouwen voor de menopauze. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld bij 200 vrouwen die een placebo of 136 mg isoflavonen namen, dit gedurende twee jaren. De resultaten suggereren dat soja-isoflavonen effectief bescherming bieden tegen borstkanker, vooral bij vrouwen bij wie bepaalde hormonen nog actief zijn.

Referenties

Lu LW, Chen NW, Brunder DG et al. Soy isoflavones decrease fibroglandular breast tissue measured by magnetic resonance imaging in premenopausal women: A 2-year randomized double-blind placebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2022; 52:158-168 doi:10.1016/j.clnesp.2022.10.007

Geen cardiovasculair verband voor gluten

Rubriek
Onderzoek

Er zijn nog maar weinig gezondheidseffecten gevonden van het eten van glutenvrije voeding. Dat schrijft Tiffany Duque, onderzoekster verbonden aan de Cochrane-organisatie, naar aanleiding van een onlangs verschenen Cochrane review. De conclusie is gebaseerd op drie cohortstudies met een totaal van meer dan 450.000 deelnemers en één gecontroleerde trial met 60 deelnemers.

Referenties

Duque T. Effects of a gluten-reduced or gluten-free diet for the primary prevention of cardiovascular disease: Summary of a Cochrane review. Explore (NY). 2023; 19(1):163-164 doi:10.1016/j.explore.2022.10.011

Invloed van magnesium op microbiota en middellange vetzuren

Rubriek
Onderzoek

Verbetering van de magnesiumstatus gaat gepaard met een toename in het plasmaniveau van middellange-ketenvetzuren, zonder dat dit te verklaren is door inname van deze 'ketogene klasse' van vetzuren. Wellicht is de toename in microbiële diversiteit van de microbiota hiervoor verantwoordelijk en zijn de onderzoekers op het spoor gekomen van een prebiotisch effect van magnesium.

Referenties

Fan L, Zhu X, Sun S et al. Ca:Mg ratio, medium-chain fatty acids, and the gut microbiome. Clin Nutr. 2022; 41(11):2490-2499 doi:10.1016/j.clnu.2022.08.031