In een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift PeerJ, stelden onderzoekers vast dat voedsel geteeld op regeneratieve boerderijen gemiddeld meer voedingsstoffen en meer fytochemicaliën bevat. Rund- en varkensvlees van regeneratieve boerderijen is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees uit lokale supermarkten.
Regeneratieve landbouw omvat een breed scala aan veehouderij- en landbouwmethoden die zijn gericht op het herstellen en duurzaam beheren van een gezonde bodem, door middel van opslag van organische koolstof in de bodem. Deze boeren bouwen de bodem op door gebruik te maken van bedekkende gewassen, een gevarieerde afwisseling van gewassen en minimale grondbewerking.
Voor deze studie maakten de onderzoekers gebruik van een netwerk van boeren van wie zij wisten dat zij met succes de bodemvruchtbaarheid op hun land hadden hersteld door middel van regeneratieve landbouw. Acht regeneratieve landbouwbedrijven in de Verenigde Staten verbouwden elk 0,4 hectare erwten, sorgo, maïs of sojabonen. Hun resultaten werden vergeleken met hetzelfde gewas dat op een naburig conventioneel landbouwbedrijf werd verbouwd. Wat opviel was de variatie in bodem tussen alle boerderijen. Hoewel regeneratieve boerderijen een gezondere bodem hadden, varieerde het verschil in bodem tussen de locaties enorm.
De landbouwgrond van de regeneratieve boerderijen was over het algemeen gezonder, met meer voedingsstoffen en meer koolstof. De gewassen bevatten gemiddeld meer magnesium, calcium, kalium en zink, meer vitaminen (waaronder B1, B12, C, E en K) en meer fytochemicaliën. Ook stelden ze vast dat rund- en varkensvlees van regeneratieve boerderijen hogere niveaus omega-3-vetzuren bevatten en een gunstiger verhouding hadden tussen omega-6 en omega-3 dan vlees uit lokale supermarkten.
De auteurs concluderen dat regeneratieve landbouw met name fytochemicalien in gewassen verhoogt, waarvan bekend is dat ze het risico op diverse chronische ziekten verlagen. Het gaat hier om een kleine studie. Er zijn grotere studies nodig om de conclusies van de auteurs te bevestigen.
Montgomery DR, Biklé A, Archuleta R et al. Soil health and nutrient density: Preliminary comparison of regenerative and conventional farming. PeerJ. 2022; 10, e12848.