Opnieuw is bevestigd dat ultrabewerkte voeding een belangrijke factor is bij vroegtijdig overlijden. Een internationaal onderzoek splitste het verband tussen beide naar de mate waarin deze ultra-processed foods deel uitmaakten van het voedingspatroon in acht verschillende landen. Dat aandeel liep uiteen van relatief laag (Colombia en Brazilië), gemiddeld (Chili en Mexico) tot hoog (Australië, Canada, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten). In percentages uitgedrukt lag dit aandeel tussen zo’n 15% in Colombia en 54% in de VS.
Associaties tussen ultra-processed foods en de kans op ernstige ziekte waren al gevonden in cohortstudies. Ze zijn geassocieerd met ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en algehele sterfte. Van deze studies, met in totaal 239.982 deelnemers, maakten de onderzoekers een dosis-respons meta-analyse, waarbij de invloed op sterfte ongeacht de oorzaak werd onderzocht van elke 10% toename in de consumptie van ultra-processed foods, als percentage van de totale voedselinname.
De resultaten lieten een lineaire dosis-respons associatie zien. Elke toename van 10% bleek geassocieerd met een verhoogd sterfterisico van 2,7%. De geschatte bijdrage van deze voeding aan voortijdig overlijden correspondeerde met de voedingsgewoonten in de acht landen en liep uiteen van 3,9% in Colombia tot 13,8% in het VK. Het verband is voor de toekomst des te meer verontrustend omdat kinderen en adolescenten verhoudingsgewijs meer ultra-processed foods consumeren dan volwassenen.
Nilson EAF, Delpino FM, Batis C, et al. Premature Mortality Attributable to Ultraprocessed Food Consumption in 8 Countries. Am J Prev Med. 2025 Jun;68(6):1091-1099.