De vijftiende editie van het Voedingsgeneeskunde-congres was er een met een gouden randje. Met maar liefst negenhonderd bezoekers, dertig sprekers, een crew van ruim twintig mensen en zestig bedrijven op de beursvloer, was het een dag vol kennis, inspiratie en ontmoeting. De sfeer was energiek, de opkomst indrukwekkend en de inhoud sterk en relevant. Met trots kijken we terug op een event waarin het thema hormonen centraal stond.
Voor mij persoonlijk was het ook dit jaar weer een feest om dit congres inhoudelijk voor te bereiden, samen met dagvoorzitter Lieneke van de Griendt, huisarts en leefstijlarts – inmiddels al voor de vijfde keer. Die samenwerking en gedeelde passie voor het vak maken dit congres telkens weer bijzonder.
Wat ons ook dit jaar weer opvalt, is de toenemende interesse van gezondheidsprofessionals in voedingsgeneeskunde. Ook dit jaar zagen we onder de bezoekers meer jonge professionals: artsen, diëtisten, leefstijlcoaches en therapeuten. Wat hen verbindt, is de nieuwsgierigheid naar de rol van voeding en specifieke nutriënten bij het bevorderen van gezondheid. De vele enthousiaste reacties en de mooie gemiddelde beoordeling van een dikke 8 bevestigen dat dit onderwerp leeft.
Een belangrijke pijler van het congres was ook dit jaar de beurs. De interactie op de beursvloer was levendig, met een merkbaar positieve energie. We zijn dankbaar voor de steun van al deze partners, met in het bijzonder onze hoofdsponsors Nutramin en Bonusan. Dankzij hun betrokkenheid houden we het congres toegankelijk. Ook de goodiebag-actie was een succes: deelnemers verzamelden met zichtbaar plezier allerlei producten én maakten meteen kennis met de bedrijven erachter.
Was je er dit jaar niet bij? Geen zorgen. Op onze website vind je samenvattingen van de keynotes en workshops en in deze editie van Voedingsgeneeskunde lees je uitgebreide verslagen van het keynoteprogramma en enkele workshops. Hormonen staan ook in deze editie centraal. Ik vraag je aandacht voor het interview met Melianthe Nicolai over prostaatproblematiek, een artikel over voeding bij PCOS en een bijdrage over leptine en ghreline. En vergeet ook niet de korte podcasts te beluisteren met zowel Lieneke van de Griendt over de verschillende hormoonassen als Barbara Havenith over PCOS.
De thema’s binnen de voedingsgeneeskunde verdienen blijvende aandacht. Daarom blijven wij ons inzetten voor kennisdeling – via nieuwe podcasts, artikelen en natuurlijk het volgende congres op 29 mei 2026. En niet te vergeten: onze wekelijkse nieuwsbrief.
Bedankt voor je betrokkenheid en vertrouwen!
Ivonne Pappot