Dossier
Hormonale veerkracht

In deze editie lees je de uitgebreide verslagen van het keynoteprogramma en ook die van enkele workshops van het afgelopen Voedingsgeneeskunde Congres. Aanvullend op hetzelfde thema vind je andere bijdragen over hormonen, zoals het interview rond prostaatproblematiek, en de overzichtsartikelen over voeding bij PCOS, en leptine & ghreline.

Nummer
3
Jaar
2025
Jaargang
26

Dossier

Het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende endocriene aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De klinische presentatie varieert, maar omvat veelal menstruatiestoornissen, hyperandrogenisme, polycysteus-ovarium-insulineresistentie en een verhoogd risico op metabole aandoeningen. Naast reproductieve en metabole verstoringen komen bij PCOS ook dermatologische klachten, zoals acne, frequent voor. De rol van voeding bij hormonale aandoeningen, zoals PCOS, staat steeds vaker in de belangstelling. Dit artikel duikt in de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de rol van voeding in de behandeling van PCOS.

Over de hormonen leptine en ghreline

In 2022 had volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 43% van de wereldbevolking overgewicht en werd 16% van de volwassenen geclassificeerd als obees. Obesitas is een complexe, chronische ziekte die direct en indirect bijdraagt aan de ontwikkeling van uiteenlopende gezondheidsproblemen die gepaard kunnen gaan met een verminderde levenskwaliteit en invaliditeit. Met obesitas samenhangende cardiometabole ziekten behoren bovendien wereldwijd tot de meest voorkomende doodsoorzaken.1

Uroloog Melianthe Nicolai over prostaatproblematiek en seksuele gezondheid

Melianthe Nicolai houdt zich binnen de urologie voornamelijk bezig met mannelijke gezondheid, zowel op het gebied van hormonen en vruchtbaarheid als ook seksuele problemen. Ze richt zich voornamelijk op herstel en verbetering van seksuele klachten na (prostaat)kanker. Nicolai maakt in haar werk gebruik van een holistische aanpak, waarbij veel aandacht wordt besteed aan leefstijl en voeding.*

Congres
Keynotes VGBC2025

‘Het lichaam maakt vijftig tot honderd hormonen aan, het is ondoenlijk om die vandaag allemaal te behandelen’, steekt Lieneke van de Griendt van wal. Zij leidt voor de vijfde keer als congresvoorzitter alle keynotes in. Ze is huisarts, die eindelijk haar patiënten echt ziet opknappen sinds ze zich op leefstijladviezen is gaan toeleggen.

Column

Column

Als je de ingrediënten niet meer herkent, en als je ze zeker niet in het keukenkastje of de koelkast hebt liggen, dan is het ultra-processed. Processed klinkt als een chemisch proces als bij de industrie en dat is het ook. In het zeer lezenswaardige boek Ultra Processed People van Chris van Tulleken wordt de geschiedenis van de eerste twee ultra-processed foods beschreven: steenkoolboter en sacharine.

Artikelen

Focus
Hoe samenleven met de zon?

Vitamine D is niet de enige uitkomst van de huid die zonlicht opvangt. Dat is de stelling die in deze bijdrage onderzocht wordt. Zoals vaak in de biochemie is de relatie zon-gezondheid erg complex. Daarbij willen we graag weten hoe het zit met de schadelijke effecten van uv-straling. Hoe kunnen we het contact met de zon herstellen?

Voeding

Deze bijdrage gaat over de gezondheidsaspecten van EPA en DHA in vis(olie), en hoe een optimale visolievetzuurstatus bereikt kan worden. Vis kan ook schadelijke stoffen bevatten, zoals zware metalen en persistente organische verontreinigingen. Met name komen zware metalen, dioxines, PCB’s, PFAS, micro- en nanoplastics hier aan bod. In hoeverre moeten we ons daar zorgen over maken en komen ze ook voor in visoliesupplementen?

Boek
Misvattingen over voeding en een pleidooi voor een plantaardig dieet

Diëtist Lobke Faasen tackelt het misverstand dat vlees een onmisbaar ingrediënt is van een goed voedingspatroon. Sterker, plantaardig eten is volgens haar gezonder. Maar ze snapt dat veel berichtgeving nogal verwarrend kan zijn, want de ene keer meldt het nieuws dat een product of eetpatroon gezond is en de andere keer lees je het tegenovergestelde. Lastig, vooral voor consumenten die hun kennis over voeding moeten hebben van de gangbare media. Want wat moeten ze geloven? Het is een groot pluspunt dat Lobke Faasen de lezer daarom uitlegt hoe deze verschillende typen (wetenschappelijk) onderzoek kan beoordelen. En wat de valkuilen zijn van veel nieuwsberichten.

Voeding

Oxidatieve stress en chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en progressie van reuma. Suppletie met antioxidanten, zoals N-acetylcysteïne (NAC), heeft in diverse onderzoeken gunstige effecten laten zien bij patiënten met reumatische aandoeningen. NAC bezit krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen en is bovendien een voorloper van glutathion, een belangrijk lichaamseigen antioxidant.